سمیه شیخی کتابدار کتابخانه عمومی شهید مدرس چابهار (سیستان و بلوچستان) در گفتگو با پایگاه اطلاعرسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور پس از وقوع سیل، کودکان و نوجوانان درگیر نوعی استرس و دچار شوک میشوند. فقدان چیزهای با اهمیتی که به خاطر حادثه از دست دادهاند برای این گروه سنی ناگوار و هضم آن بسیار دشوار است. یکی از فواید برگزاری برنامههای فرهنگی برای آنها در این شرایط، کمک به فراموش کردن ترسهایی است که به دلیل حضور در حادثه تجربه کردند. مهمان کردن آنها با دنیای امن کتاب میتواند باعث جلب اعتماد و آرام کردنشان شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: تا پیش از ابتکار نهاد کتابخانههای عمومی کشور، یکی از مهمترین خلأها پس از تأمین نیازهای اولیه مردم مناطق آسیبدیده در جریان حوادث طبیعی، فراموش کردن تأثیر شگرف مکملهای فرهنگی برای کودکان و نوجوانان بود. ایده پویشی فرهنگی برای کمک به این گروه سنی، روند بهبودی پس از آسیبهای سیل و زلزله را به طرز محسوسی کاهش داده و باعث پیوند آنها با کتاب و کتابخانه شده است.
این کتابدار با تمجید از پیشگام بودن کتابخانههای عمومی در ارائه آموزشهای لازم در بلایای طبیعی به کودکان، افزود: یکی از بهترین کارها برای کودکان و نوجوانان در کتابخانه، برگزاری کلاسهای آموزشی با محوریت آشنایی با مخاطرات و شیوههای مقابله با سیل و زلزله است. پیشدستی کتابخانههای عمومی در این خصوص و کلاسهای فراوانی که در این موضوع با محوریت کتابهای مرتبط برگزار میشود؛ نشان دهنده ترویج پیشگیری و آمادگی در مقابل بروز این بلایای طبیعی است.
شیخی توجه به کودکان و نوجوانان پس از وقوع سیل و زلزله را حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: اهدای اسباببازی به کودکان مناطق سیلزده، قصهگویی برای کودکان، شریک کردن آنها در لحظات شاد و مفرح، کشیدن نقاشی توسط اعضای هم سن و سال و ارسال برای آنها، به این عزیزان آسیبدیده نشان میدهد که فراموش نشدهاند. در واقع این برنامهها ترویج روحیه همدلی در میان کودکان و نوجوانان آسیبدیده و مهمترین عامل در شکلدهی نگاهی کلان و انسانمحور در اذهان آنها است.
وی در پایان ضمن تأکید بر اهمیت اجرای برنامههای متنوع فرهنگی توسط کتابداران، گفت: در کتابخانه عمومی شهید مدرس ویژهبرنامهای با عنوان «پنجشنبههای پویا» برگزار میشود که در آن از کودکان و مادرانشان دعوت میشود تا با حضور در کتابخانه در کنار کتابخواندن، انجام بازیهای فکری، شعرخوانی، قصهگویی، نقاشی، کاردستی و نمایش فیلم، به راحتی و زیر نظر کتابدار مجموعه متنوعی از فعالیتهای فرهنگی را تجربه کنند. چنین ابتکاراتی در کتابخانههای عمومی کشور به وفور انجام میشود و حیات و استمرار این برنامهها میتواند در مناطق کمتر برخوردار یک مزیت باشد و استقبال و تأثیر فراوانی را به همراه داشته باشد.
ارسال نظر